Halloween party az iskolában

 

Október utolsó péntekén Halloween party volt az ötödikeseknél. 

Bár a Halloween nem magyar hagyomány, de az Ady iskolában angol nyelvet tanulnak a gyerekek első osztálytól kezdve, és az angol- amerikai kultúrának fontos része a Halloween (Mindenszentek) ünnepe, így úgy gondoltuk, csapunk egy igazi, boszorkányos, ijesztegetős bulit. 

Többen beöltöztek boszinak, krampusznak, így érkeztek a bulira. Először beszélgettünk az angol ünnep eredetéről, szokásokról. Megtudtuk, hogy milyen ősi kelta szokások, hiedelmek állnak a háttérben, mi a töklámpás ( Jack-o-lantern) eredete, ki volt Stingy Jack és miért bolyong évezredek óta pumpkin-nal (sütőtökkel) a kezében és miért ijesztegeti a gyerekeket? 

Beszéltünk angol babonákról, kipróbáltuk, hogy milyen ételeket ( candy apple) és milyen játékokat játszanak ilyenkor az angol, amerikai gyerekek.  

Összehasonlítottuk a magyar és angol- amerikai szokásokat. Rájöttünk, hogy a sok különbség mellett vannak hasonlóságok is, például a Trick or treat ( A csokit vagy csalunk) hagyománya hasonló a mi betlehemezésünkhöz, csak a Halloween egy vidám, szellem- ijesztgető ünnep, míg a magyar ünnep csendes, befeléforduló. 

Jósoltunk alma héjból, és megtudhattuk a jövőnket abból, hogy milyen tárgyra esett a választásunk. A gyűrű, a bab, a rózsafűzér, a víz, a föld, a pénz mind- mind más jövőt ígérnek. 

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik mit jelent és Te is szeretnél egy vérbeli, hamisítatlan Halloween party résztvevője lenni, akkor várunk rád jövőre, és Te is megtudhatsz minden TITKOT!!!! 

Addig is   GOOD BYE!! 

Betti néni 

 

   

 

   

 

   

 

 

 

 

 

ady@iskola.kispest.hu